La primera edició del FITKAM, el Festival Infantil de Teatre Kacu Mensi a Montmeló que es va celebrar els passats 18 i 19 de maig de 2013, va tancar amb una assistència de gairebé 4.000 persones.

De caràcter gratuït i obert tant a les famílies com als professionals del sector del teatre infantil, el festival va mostrar una vintena d’espectacles de les companyies associades a l’Associació de Professionals del Teatre Infantil i Familiar Kacu Mensi, organitzadora i impulsora del FITKAM.

Un total de 107 professionals acreditats, entre companyies, programadors i premsa, van poder valorar la programació artística del festival que incloïa espectacles infantils i familiars de disciplines tan variades com el teatre, la màgia, el musical, les titelles o els conta-contes, entre d’altres.

La zona dels Jardins de La Torreta, que compta amb una Sala Polivalent i un amfiteatre a l’aire lliure, va funcionar com punt neuràlgic del FITKAM. Al llarg dels cap de setmana, es van representar sis espectacles en aquests espais, a més d’acollir un Teatre Ambulant on es van poder veure diversos muntatges de petit format i una àrea de jocs per a infants.

La resta d’espais d’exhibició utilitzats van ser el Teatre l’Agrupa i la Sala La Concòrdia de l’Ajuntament. Dos espais que van completar l’aforament en totes les representacions. Un cercavila de percussionistes i un espai d’instal·lacions per a infants als carrers de Montmeló completaven les propostes del FITKAM.

L’Associació Kacu Mensi, que va comptar amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Montmeló per portar a terme aquesta iniciativa, va organitzar també dos àpats gratuïts: un sopar dirigit a companyies i a programadors i un dinar popular en el que es va aconseguir reunir gairebé 150 persones als Jardins de la Torreta.

Totes dues activitats van ser molt ben valorades pels assistents al FITKAM, la majoria d’ells procedents de Montmeló, Barcelona i rodalies. Molts d’ells també van destacar com a punts positius la bona organització i professionalitat del festival, la qualitat de la programació i dels espectacles presentats, la concentració i proximitat dels espais d’exhibició, i sobretot, el caràcter gratuït del FITKAM, demanant ja una segona edició del Festival.